MESTERHÁRMAS AZ AUTÓVILLAMOSSÁG TERÜLETÉN

Harley dinamó javítás

Egy majd száz éves darab a műhelyünkben

Kedves ismerős hozott minap egy kis házi feladatot. Egy dinamó, még a múlt század elejéről.

Mondhatnánk : semmi gond, csináltunk már ilyet. Ilyet azért nem. Nyilván azért sem, mert majd kétszer olyan idős mint mi, másrészt pedig elég kevés van belőle az országban.

A szétszedéssel nem kellett sokat bajlódni, mert már részben szétszedve érkezett. Szerencsére kaptunk hozzá, egy bekötési rajzot, talán még a gyári könyvéből kimásolva.

Harley-dinamo1

Szétszedés után láthatóvá vált, hogy a forgórésszel van a baj. Természetesen már tekercselték korábban is. Ebben semmi meglepő nem volt, hiszen az évek nem múlnak el nyomtalanul.
A tekercseléssel nem is volt semmi probléma, csak annyi bonyolította a helyzetet, hogy pontosan belevaló kollektor nem volt. Utána nézve még a hasonló kis Polski dinamó kollektor sem volt pillanatnyilag beszerezhető. Hozzá kell tenni, hogy augusztus vége felé jártunk, és a szabadságolások megbonyolították az életünket.

Végül megoldódtak a beszerzési problémák, és egy 3 mm-el nagyobb átmérőjű kollektor megfelelőnek tűnt. Kimértük, hogy ez éppen belefér a kefetartóba. Egy –két napon belül elkészült a tekercs, kicentírozva, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Harley-dinamo2Harley-dinamo3

Innen kezdve, már bonyodalom nélkül haladt a javítás. Egy kis állórész javítgatás, kis reszelgetés, és készen állt a próbára.

Ehhez a készülékhez nem volt jó a legmodernebb digitális próbapad. Ezt a hagyományos, negyven éves próbapadon tudtuk lepróbálni.

Legnagyobb megelégedésünkre tökéletesen működött.  

Harley-dinamo4


Fer-Vill Kft. © 2019. Minden jog fenntartva.